Ό,τι ονειρεύεσαι, το ζεις!

Συναισθηματικός Δεσμός μέσω της Αγκαλιάς!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς 21 Ιανουαρίου


Γράφει η Οικογενειακή Ψυχολόγος, Ιωάννα Ρεϊζοπούλου, MSc


Η αγκαλιά. Πληθυντικός αριθμός οι αγκαλιές. Κάτι τόσο απαραίτητο και πολύτιμο, που όμως θεωρούμε τόσο δεδομένο. Κι όμως, την περασμένη χρονιά όλοι τις εκτιμήσαμε λίγο παραπάνω, γιατί ως γνωστόν: μαθαίνεις να εκτιμάς κάτι μόνο όταν το χάσεις. 

Γιατί όμως λέμε ότι οι αγκαλιές είναι τόσο πολύτιμες; Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγκαλιές έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς η επαφή των ανθρώπων δέρμα με δέρμα (το πιο πλατύ αισθητικό όργανο) αποτελεί «είδος πρώτης ανάγκης» και απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή σωματική και συναισθηματική μας ανάπτυξη. Με την ένωση αυτή των σωμάτων μεταξύ τους, εκφράζεται ένας ιδιαίτερος συναισθηματικός συγχρονισμός που χαρακτηρίζεται κυρίως από την ωκυτοκίνη – ή αλλιώς ορμόνη της αγκαλιάς. Η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται από τον οργανισμό κάθε θηλαστικού είδους (συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπινου, φυσικά) και αποτελεί την βιολογική έκφραση του συναισθήματος της ηρεμίας και της ευδαιμονίας.  Η αγκαλιά, μέσω της παραπάνω ορμόνης, προκαλεί ένα πέλαγος ευχαρίστησης, άνεσης και ηρεμίας! Η ορμόνη αυτή παίζει σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του θηλασμού και στην διάρκεια του τοκετού. Φαίνεται να πριμοδοτεί την κοντινή επαφή και τις στενές σχέσεις με άτομα συναισθηματικού δεσμού, καθώς επίσης και γενικά τις θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Με την βοήθεια της ωκυτοκίνης, μέσω της αγκαλιάς και του αγγίγματος, τα παιδιά  μαθαίνουν  να αναγνωρίζουν και να ελέγχουν τα συναισθήματα τους! Επομένως, οι αγκαλιές βοηθούν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και του συναισθηματικού δεσμού!

 Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ένα μωρό που κλαίει απαρηγόρητα, να σταματά να κλαίει το λεπτό που η μαμά του το παίρνει στην αγκαλιά της. Αυτό συμβαίνει, λοιπόν, επειδή οι οργανισμοί της μητέρας και του μωρού συγχρονίζονται συναισθηματικά και νοητικά και εκκρίνουν ταυτόχρονα την ορμόνη της ωκυτοκίνης. Όντας το πιο άμεσο είδος επαφής, οι αγκαλιές δημιουργούν έναν γόρδιο δεσμό που συνοδεύει την μητέρα και το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμη και όταν το παιδί δεν είναι πια μωρό, αλλά νήπιο, έφηβος ή ενήλικας. 

Σε όποια ηλικία λοιπόν κι αν είναι το παιδί, μια ζεστή αγκαλιά μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο σύνδεσης και διατήρησης του συναισθηματικού δεσμού!

Τι καλύτερος τρόπος για να εκφράσετε την στοργή σας απέναντι στο παιδί σας. Δείξτε την αγάπη σας με απεριόριστες Αγκαλιές… Ποτέ δεν είναι αρκετές!


Πληροφορίες Βιογραφικού της Ψυχολόγου Ρεϊζοπούλου Ιωάννα : https://www.projectparenting.gr/expert/reizopoulou-ioanna/ όπου αρθογραφεί.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας κινητό: 6936595114:

#Σχολές Γονέων# #Θετική Επικοινωνία Γονέα-Παιδιού# #Διαδικτυακή Συμβουλευτική Γονέων#
Άλλαγμα πάνας εύκολα και γρήγορα! Πως να αλλάξετε πάνα.
Άλλαγμα πάνας εύκολα και γρήγορα! Πως να αλλάξετε πάνα. Συμβουλές για αποφυγή των συγκαμάτων....
Φροντίστε την σχέση σας! Εκτός από Γονείς είστε και Σύντροφοι!
...