Ό,τι ονειρεύεσαι, το ζεις!


Πως να γίνετε ένας Σπουδαίος Μπαμπάς


Ο ρόλος τους σπουδαίου μπαμπά ξεκινά από την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης της συντρόφου του. Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι μια ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος και για τους δυο γονείς, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο παιδί. Η περίοδος αυτή, εξαρτάται από τις ηλικίες των συντρόφων, κατά πόσο ήταν επιθυμητή και προγραμματισμένη η εγκυμοσύνη, από την ποιότητα της σχέσης τους και από άλλους παράγοντες. Συνήθως οι δυο υποψήφιοι γονείς βιώνουν ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, προσδοκίας και λαχτάρας, αλλά συνάμα και συναισθήματα αγωνίας και φόβου αναφορικά με την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του μωρού.

Η εγκυμοσύνη χωρίζεται σε τρία στάδια, 3 τρίμηνα με διαφορετικά χαρακτηριστικά το καθένα. Η ενημέρωση μέσα από ειδικευμένα βιβλία και άρθρα, παράλληλα με τις τακτικές επισκέψεις στον γυναικολόγο και στην μαία, είναι στρατηγικές καλής προετοιμασίας. Η συζήτηση και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του ζεύγους, επίσης βοηθάει.

Ο σύντροφος- μελλοντικός μπαμπάς, για να είναι υποστηρικτικός στον ρόλο του πρέπει να αναγνωρίσει ότι η εγκυμοσύνη δεν είναι εύκολη περίοδος για την γυναίκα, καθώς συχνά, υποφέρει από σωματικές ενοχλήσεις όπως ναυτίες,  κόπωση, στρες κι άλλες παρενέργειες. Ο σύντροφος καταφέρνει να γίνεται πιο συμπονετικός και υπομονετικός όταν προσπαθεί να δει την κατάσταση από  την οπτική της συντρόφου του.

Παράλληλα είναι σημαντικό το ζευγάρι να γνωρίζει, ότι οι σωματικές και ορμονικές αλλαγές συνοδεύονται από ταυτόχρονες συναισθηματικές διακυμάνσεις που επηρεάζουν την διάθεση της μέλλουσας μητέρας και κατά επέκταση και την ποιότητα της σχέσης τους. Ο σύντροφος είναι σημαντικό να λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω και να δείχνει κατανόηση και την συμπόνια στην σύντροφο του, τόσο με τρυφερά λόγια αγάπης όσο και έμπρακτα, αναλαμβάνοντας ευθύνες και αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με τον Ian Bruce, υπάρχουν 5 απλές στρατηγικές για να μπορούν οι πατεράδες να αντιμετωπίσουν τις μεταπτώσεις της διάθεσης της συντρόφου τους:

1.       Μην περιμένετε πάντα μια λογική εξήγηση

2.       Αντιμετωπίσετε κάθε λογική εξήγηση

3.       Μην απομακρύνεστε, αν δεν σας το ζητήσει η σύντροφος σας

4.       Πάρτε πρωτοβουλίες

5.       Βρείτε χρόνο για συζήτηση

                                                             

  Το θέμα των σεξουαλικών επαφών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

      Όταν η σύντροφος μένει έγκυος τίθεται ένα δίλημμα σε κάθε  ζευγάρι, στο πώς να διαχειριστεί την σεξουαλικότητά του, καθώς αναρωτιούνται  αν η επικείμενη μητρότητα  μπορεί να συνδυαστεί ταυτόχρονα με την σεξουαλική έκφραση. Αρκετά συχνά, οι άνδρες –υποψήφιοι πατεράδες τρέφουν ανάμεικτα συναισθήματα ως προς τις σεξουαλικές επαφές με την σύντροφο τους. Από την μια νιώθουν  σεξουαλική διάθεση, αλλά συνάμα  φοβούνται μήπως βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Παρόμοιες ανησυχίες, μπορεί να βιώνουν και οι εγκυμονούσες σύζυγοι, σε συνδυασμό με την αγωνία που έχουν και για την εικόνα τους, η οποία συνεχώς αλλάζει.

Η καλή επικοινωνία και η στάση ενσυναίσθησης μεταξύ του ζευγαριού, απαλείφει όλες τις παραπάνω ανησυχίες.  Συνεπώς είναι χρήσιμο να συζητιούνται οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι ενδεχόμενοι φόβοι και των δυο συντρόφων και να λαμβάνονται υπόψη οι ιατρικές συστάσεις.

Συνεπώς, οι σεξουαλικές επαφές κατά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης προβλέπονται, εφόσον όλα βαίνουν ομαλά και δεν υπάρχει κάποια άλλη σύσταση από τον γυναικολόγο. Κι ενώ η σεξουαλική συνεύρεση είναι ασφαλής στις φυσιολογικές εγκυμοσύνες, ενδεχομένως σε αυτή την φάση, να πρέπει να γίνει το ζευγάρι  πιο δημιουργικό, όσον αφορά τις στάσεις.  


Ο ρόλος του πατέρα στην προετοιμασία για τον Ερχομό του Μωρού

Είναι σημαντικό επίσης, οι υποψήφιοι γονείς να συζητήσουν  για τον επικείμενο τοκετό, που από μόνο του, είναι αρκετά αγχογόνος διαδικασία.

Το θέμα του τοκετού περιλαμβάνει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, σχετικά με το που θα γίνει και με ποιες συνθήκες ( μαιευτήριο ή σπίτι, με ή χωρίς αναισθησία κ.α.) Το μεγαλύτερο βάρος της απόφασης βαραίνει την μέλλουσα μητέρα, αφού αυτή θα βιώσει την διαδικασία του τοκετού. Ο ρόλος του πατέρα είναι υποστηρικτικός και συμβουλευτικός.

Πολύ χρήσιμο ρόλο παίζει ο μελλοντικός πατέρας στο να εξοπλίσει το σπίτι με τα απαραίτητα του μωρού. Τα Οneira Bebe μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτή την λίστα, ώστε να τεθούν προτεραιότητες. Ένα θέμα προετοιμασίας, που απαιτεί αρκετό χρόνο είναι το παιδικό δωμάτιο και η διακόσμηση του. Παράλληλα χρειάζονται διάφορά προϊόντα, όπως κρεβατάκι, μπανιέρα, αλλαξιέρα, κάθισμα αυτοκινήτου, καροτσάκι κ.α. Το πιο  σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προϊόντων είναι η ασφάλεια! Ο πατέρας μπορεί να ασχοληθεί με τα θέματα πιστοποίησης ασφάλειας των προϊόντων.


                                                                                       Ο ρόλος του πατέρα στον Τοκετό

·     Είναι σημαντικό να έχει κάνει καλή προετοιμασία το ζευγάρι, με την υποστήριξη από μαία, βοηθό μητρότητας, γιατρό καθώς και πολλές συζητήσεις που θα καταλήξουν σε κοινές συμφωνίες, για το πως θα εξελιχθεί ο τοκετός τους.

·        Ο ρόλος του πατέρα είναι να προσφέρει στην σύντροφο του, υποστήριξη στην διάρκεια του τοκετού.

·      Να γνωρίζει το ζευγάρι ότι ο τοκετός χωρίζεται σε 3 στάδια. Η συνολική του διάρκεια μπορεί να διαρκέσει ώρες, για αυτό χρειάζεται υπομονή, ψυχραιμία και επιμονή.

·     Ο πατέρας να έχει υπόψη του ότι οι ψευδείς συναγερμοί είναι συνηθισμένοι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, να είναι έτοιμος να καθησυχάζει τη σύντροφο του και να επιδεικνύει συνεχή κατανόηση και στήριξη.

·      Στην διάρκεια του τοκετού, ο σύντροφος βοηθάει όσο μπορεί, και να μην παρεξηγηθεί, αν η σύντροφος του,  την  ώρα που γεννάει, μετατρέπεται σε θυμωμένο και ανεξέλεγκτο άτομο Αυτές οι αντιδράσεις είναι απόλυτα φυσιολογικές και εξηγούνται από τους πολύ έντονους πόνους.


·        Ο τελικός στόχος είναι ο ερχομός  του μωρού. Η ανταμοιβή για τους Νέους Γονείς είναι να κρατήσουν  στην αγκαλιά τους, το μωρό τους!

Τότε,  όλη η αγωνία καταλαγιάζει. Η ζωή αλλάζει και δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.

Είσαι πλέον Μπαμπάς!

Μην ξεχνάτε, όπως λέει ο Σιδέρης, η ιδιότητα του πατέρα είναι  αδιαπραγμάτευτη και  αναλλοίωτη!

Ελπίζω να απολαύσετε τον νέο σας ρόλο!

 

Βιβλιογραφικές Προτάσεις:

·         Ian Bruce, (2005), «Πώς να γίνετε σπουδαίος Μπαμπάς», Εκδόσεις Μίνωας

·         Νίκος Σιδέρης (2009), «Τα παιδιά δεν θέλουν ψυχολόγο Γονείς Θέλουν!», Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

                 Ιωάννα Ρεϊζοπούλου, Μ.Sc,Οικογενειακή Ψυχολόγος, Father’s Day, Relationships Μatter

Κοιμήσου Αγγελούδι μου…
...
6 Απαραίτητα Συστατικά Της Γονεϊκής Σχέσης
6 απαραίτητα συστατικά, για την εδραίωση μιας στέρεης σχέσης μεταξύ γονέα- παιδιού...
Αφήστε ένα σχόλιο
Προσοχή: Η HTML δε μεταφράζεται!